ZüKoSt: Seminar on Applied Statistics

Main content

Would you like to be notified about these presentations via e-mail? Please subscribe here.

Spring Semester 2016

Note: The highlighted event marks the next occurring event.

Date / Time Speaker Title Location
27 January 2016
Simon Wood
University of Bath
Smoothing parameter and model selection for general smooth models  HG  G 19.1
Abstract: This talk discusses a general framework for smoothing parameter estimation for models with regular likelihoods constructed in terms of unknown smooth functions of covariates. Gaussian random effects and parametric terms may also be present. The approach allows smoothing parameter uncertainty to be quantified, suggesting a fix for a well known problem with AIC for such models. The smooth functions are represented by reduced rank spline like smoothers, with associated quadratic penalties measuring function smoothness. Model estimation is by penalized likelihood maximization, where the smoothing parameters controlling the extent of penalization are estimated by Laplace approximate marginal likelihood. The methods cover, for example, generalized additive models for non-exponential family responses (for example beta, ordered categorical, scaled t distribution, negative binomial and Tweedie distributions), generalized additive models for location scale and shape (for example two stage zero inflation models, and Gaussian location-scale models), Cox proportional hazards models and multivariate additive models. The framework reduces the implementation of new model classes to the coding of some standard derivatives of the log likelihood.
7 April 2016
Christoph Buser
AXA Winterthur
Analyse von Telematik-Daten  HG G 19.1
Abstract: In den vergangenen 20 Jahren seit der Deregulierung des Schweizer Motorfahrzeug-Versicherungsmarkt sind die Tarifstrukturen immer komplexer geworden. Es werden unterschiedliche Kriterien in verschiedenen Ausprägungen und Stärke bei dem einzelnen Versicherer verwendet. Die statistischen Methoden auf der anderen Seite sind weitgehend dieselben, die Verallgemeinerten Linearen Modelle haben sich im Versicherungsmarkt durchgesetzt. Mit Telematik-Daten kommt eine neue Herausforderung auf die Versicherungsindustrie zu. Einerseits bringt der Ansatz eine individuelle Beurteilung des Fahrverhaltens in Kombination mit der Solidarität innerhalb einer Risikogruppe mit sich. Andererseits sind das Datenvolumen und damit auch die verwendeten statistischen Methoden grundlegend anders als bei klassischer Risikobeurteilung. In der Präsentation werden anhand der Telematik Daten der AXA Winterthur die Herausforderungen bei der Aufbereitung und Plausibilisierung der Rohdaten und deren Darstellung gezeigt, sowie die Entwicklung von Algorithmen zur Zusammenführung der Daten mit Karteninformationen diskutiert. Anhand deskriptiver Analysen werden Muster, Gemeinsamkeiten oder Unterschiede gesucht, welche zur Bildung von Hypothesen dienen. In ersten Schadenmodellen werden diese untersucht.
27 April 2016
Martyn Plummer
International Agency for Research on Cancer, Lyon, France
IS CANCELLED!!!! HG G 19.1